Teraju utama; Belimbing buluh yang telah direbus tanpa air selama 2jam. CikCt guna dalam 12biji belimbing buluh. Cuci belimbing dan bubuh garam sedikit. Awas; guna periuk buruk. Tindakbalas asid akan menghitamkan dalam periuk anda. Cikct guna periuk tanah je.
Pemangkin. Lagi banyak lagi menyengat sambal hitam.
Tumbuk semua dalam lesung batu.
Masukkan bahan2 yg ditumbuk tadi, masak hingga garing. Letakkan kicap manis 2sudu besar. Seimbangkan rasa.
Sekian...tutorial bergambar.
3 comments:
makan nak.. nak buatnya yang malas.. hehehe..
rebus tanpa air tu..memang letak je sebijik2 buah belimbing tu ye ti?teringin benooo nak rasa sebenarnya sambal ni...
KakAmi, basuh bersih2 letak sebijik2 belimbing tu..tak yah nak belah2 pun..
Post a Comment