::Choice in ur hands!!!::

Friday, 28 March 2014

::Sambal Hitam Belimbing Buluh::

Nama paling glemer; Sambal Hitam Pahang. 

Teraju utama; Belimbing buluh yang telah direbus tanpa air selama 2jam. CikCt guna dalam 12biji belimbing buluh. Cuci belimbing dan bubuh garam sedikit. Awas; guna periuk buruk. Tindakbalas asid akan menghitamkan dalam periuk anda. Cikct guna periuk tanah je.

 2 biji dihiris. 4biji lagi ditumbuk. 
Secawan penuh ikan bilis. Banyak lagi pun boleh. 

Pemangkin. Lagi banyak lagi menyengat sambal hitam.

Tumbuk semua dalam lesung batu. 

Tumis bawang dalam minyak panas. 
Masukkan bahan2 yg ditumbuk tadi, masak hingga garing. Letakkan kicap manis 2sudu besar. Seimbangkan rasa. 

Makan dengan nasi panas-panas..

Sekian...tutorial bergambar. 




3 comments:

aizamia3 said...

makan nak.. nak buatnya yang malas.. hehehe..

amirah said...

rebus tanpa air tu..memang letak je sebijik2 buah belimbing tu ye ti?teringin benooo nak rasa sebenarnya sambal ni...

Cik CT said...

KakAmi, basuh bersih2 letak sebijik2 belimbing tu..tak yah nak belah2 pun..