::Choice in ur hands!!!::

Sunday, 7 October 2012

::Ikan Percik ala Kelantan::

Siapa yg pernah makan ikan or ayam percik Kelantan mesti tau kalernya putih..tak sama dgn yg biasa kita makan tau..ok cikCt nak blog kan resipi ni sebagai ingatan sendiri dan juga sesiapa yg nak cuba. Resepi ni cikCt buat utk 2 kelar ikan tenggiri.

Bahan-bahan;
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 btg serai
1 senduk santan
Garam secukup rasa

Cara-cara;
Blend semua bahan-bahan kecuali santan.
Tumis bahan kisar tadi sehingga naik bau dan masukkan santan.
Kalau nak pedas, masa kisar tu masukkan lada hitam.
Bila dh pekat, masukkan garam dan tutup api.

Bakar ikan sekejap dan lumurkan kuah percik tadi pada ikan.Kemudian, sambung bakar ikan sampai masak.

Kalau guna ikan kembung/ ayam, kelar la ikan/ayam tu dulu.

No comments: