::Choice in ur hands!!!::

Sunday, 22 July 2012

::Frozen lauk pauk; tips jimat masa::

Ibu-ibu yg bekerja dan yg takde maid terutamanya mcm cikCt, bulan pose kalo tak bersedia betul2 mmg kelam kabut.. Time bulan puasa ni kalo boleh semua nak cepat, jimat sebab masa yg ada sebaiknya digunakan utk beribadah..(target nak khatam Al-Quran bulan ni n perbanyakkan amalan)

So, harini saya dah siapkan bahan-bahan masakan disejukbekukan.. Base utk lauk pauk pun dah siap..Lega rasanya... Kira utk seminggu ni dah lepas la..Rasanya semua mak2 pun buat camni kan..

Apa yg cikCt siapkan;
- bawang merah / besar blend
- bawang putih blend
- halia blend
- cili blend

CikCt blend guna food processor..kalo pakai blend biasa kena tambah air kan nnt bawang byk air tak best..pakai food processor tak payah masukkn air..:)

Lauk pauk yg dah siap masak n frozen;
- kari ikan
- sambal tumis
- sambal kering ikan bilis
- kuah masak lemak cili api

Biasanya bila nk frozen kan lauk pauk ni, masakla rempah2, cili blend tu lama sikit..biar masak sempurna..macam kari tu takmo ltk santan lg pun takpe tp nak ltk pun tkde masalah..

Lauk pauk basah beli sikit je sbb Bukit Sentosa ni jauh dari laut..yg sampai sini semua dah tak fresh sgt..Setakat makan tiga hari ok la..jadi, cikCt dh sorting siap2 ikan tenggiri, ikan kembung, sotong n udang..

Sebelum pegi keje turunkn lauk n kuah tu dr freezer letak pd ruangan bawah.. Balik nnt dh defrost terus je masuk dlm periuk..:)

Lps tu, tambah je la sayur2an..lepas ni kita buat kuih frozen pulak ye..

Tips mommies yg lain camne pulak?

6 comments:

kak tini (umialya) said...

masak untuk sekali makan w/pun sahur sekalipun, cuba elak mknn yg dipanaskan

ylh.. selera masing2

Cik CT said...

Sahur kami ringkas je..ikan bilis goreng or telur dadar..nk tukar selera msk sardin ke..biasanya mmg akn panaskan main course buka pose kalo tak abih..takpun nasi goreng je..

amirah said...

ui...bagusnya ti wat camni ek. tp kak mie ni kang buat camni kang tengok2 tak dan gak nak wat ti sebab kak mie selalu balik keje lambat. kdg2 ada keje urgent lagila lambat. bulan pose ni taktau le cmne lagi. baru masuk keje hari ke 3 ramadhan ni. tp sahur mng masak yg simple2 je..

Cik CT said...

KakMi- cubala kakMi..kalo kakMi tak smpat, asben kakMi pun boleh terus panaskan..:) ct sbnrnye bljr dr kaklong ct..tp mula2 ct tapau je apa yg dia masak n frozenkan.hihi.

MamaHarriz said...

thx sharing!

Cik CT said...

Welcome mama Harriz