::Choice in ur hands!!!::

Thursday, 19 July 2012

::KWSP@EPF - amaun pengeluaran apabila memilih skim pencen..

::Utk gov servant::

Tiba-tiba cerita epf..:) nak tau kenapa? Sebab sepatutnya bulan ini mungkin menjadi bulan terakhir cikCT mencarum epf..itupun kalo takde hal lah..yg hairan bin ajaib kawan2 yg masuk sama,yg dpt surat pengesahan perkhidmatan dan kelayakan masuk skim pencen sama2 dah 2 bulan stop dr mencarum..Apahal kita masih blum stop lg?! *emo jap*

Kenapa EPF? Bagi pegawai kerajaan, mmg diwajibkan mencarum dlm EPF.slps 3tahun atau lebih tepat setelah anda disahkan dalam perkhidmatan, (kes saya skrg sudah 4thn), kita diberi opsyen nak masuk skim pencen atau teruskan mencarum..kalo nak masuk skim pencen maka bolehla ambil sebahagian duit dalam akaun tu kan..:) *sengih lebaq*

Berapa banyak yang boleh ambil? Jangan ko berangan nak ambil semua dlm akaun 1 tu ye..hihihi..Amaun yg boleh ambil hanya 45% daripada total amaun (akaun1&2)..lagi 55%?! Ko kena pulangkan le semula pd kerajaan...huaaahuaa...kalo tak nnt dia nyanyi lagu Pulangkan Maya Karin baru tau...

Anyway, kebaikannya bila EPF saya masih blom stop hingga sekarang ialah simpanan dlm epf saya lg byk la kan dr org lain..hihihi...*mula berangan lantu*...

Ok moga boleh bagi pengetahuan buat anda2 yg sedang cari info..:) anda dh update i-akaun blom?!

3 comments:

Teacher Mazida said...

dulu masa zaman maz dulu senang je progress... genap 3 thn berkhidmat terus dppt surat masuk skim pencen... skrg ni tgh tunggu naik gred plak.... dah 8 tahun dah jadi cikgu.... ALhamdulillah semua go with the flow... lepas ni shopping sakan la yer... hihihi.......

Cik CT said...

No more shopping!! Tahan nafsu..hehe...skolah pun cam supermarket dh ni.

Teacher Mazida said...

skrg ni macam2 sales ade kat sek... kuih raya, kain, tudung, tupperware.... haha