::Choice in ur hands!!!::

Monday, 23 July 2012

::No more diaper::

Err terlambat nak ucap syabas dkt Aqeel sbb dh pandai buat 'bisnes' kat toilet..tapi kan ada 1 lg masalah..macam mana potty train time tido? Skrg ni bila tido je mesti pakaikan diaper lg..rutin sebelum tido mmg la dia dh buang air kecil siap-siap tapi mesti nak jugak sebotol susu..kalo dah sebotol susu tu faham jela..mau 2-3 kali jugak episod membuang air tu..tak sanggup mama nak membasuh, menjemur tilam hari-hari..

Ada tips tak?

4 comments:

amirah said...

takde sebb ahmad pun blom diaper free lagi..hehe...taktau camne nak start takut susahkan opah dia

tini said...

Arisa pun dh less diaper siang dan malam dlm sebulan( impress dgn dia) biasa ktini buat, after dia menyusu mmg dia kena g toilet. Kadang2 dia tjaga tgh mlm pun kitaorg bawak g toilet, mmg merengek2laa tp gigih nie angkat dia.. tp skrg dh x bgn mlm dh sbb dia tido pun lewat, Alhamdulillah.

Nurshuhada Zainon said...

(1)Kuatkan semangat jangan bagi diaper.

(2)Kat carrefour or farmasi, beli lapik yang macam nurse duk lapik kat kita masa keluar air ketuban/lepas bersalin tu, bentang dibahagian aqeel tidur. In our case, kami bentang bawah cadar sepenuh2 tilam.. BUang mana yang basah je nanti. Abg shu pulak, dia beli plastik (mcm lapik meja tu). So, kalao kencing, basuh cadar n cuci plastik je.

(3)Make sure aqeel kencing sebelum tidur. And make sure kencing dulu sebelum mama buat susu (pukul 3-4 pagi tuh). Memang kejam. Mula2 menangis sbb depa malas nak bangun. Kita pun penat, lama2 it works. Kita pun kena kuatkan semangat dukung dia bawa ke WC. Biasanya time2 ni depa lalok2 sikit.

(4)Sabor tang membasuh cadar tu kehkehkeh...

(5)Ada moment sekali daddy marah Aqeel kaw2 punye, sejak tu dia tak berani kencing tilam hahaha.

Walaupun dah complete diaper-free. TAPIII.. masih ada episod terlepas jugakkkkkkkkkk ;( ;( pendek citer.. letak je lagi lapik bersalin tu.. hehe.

Huda said...

husna pun malam masih lg pakai diaper..huda lom try lg bg dia free diaper..