::Choice in ur hands!!!::

Tuesday, 18 December 2012

::Bandung trip 2012::

I realized that I've lost my story writing skill!! Blame this new upgraded blogspot for iphone..hahaha..i still cant fix the prob of uploading entry with pics..alrite enough babbling cikCt..I know, legoland story isnt finish yet n now the final trip in 2012; Bandung, Indonesia..:)

Where should I start? Ok, lets begin with the check-in story..we got an sms few days before flying that the time has been rescheduled..so we'll fly earlier..1:05pm..Decided to go to the airport at 930am but only managed to lock the door at 10ish am..Aqeel was a bit cranky..hubby had done the online checkin so we just brought the boarding pass to the counter..arrived at the airport on 11am n rushed to the counter..passed the baggage scanning quickly as we only brought 1 luggage..and when we reached the counter to check in the luggage, this was the moment my adrenaline rush bcoz of nervousness.all the counters were so crowded and we must check in the luggage quickly..usually we just come and relax coz most of our flights previously were early in the morning..hubby approached a staff n asked him..He said we should come 4hours earlier..chitt!! Sape nk btape lelama kt ctu..to cut it short, managed to check in at flight closing counter.moved quickly to the departure hall, waited about 1hour n found out they rescheduled again!!! Sighhhh..

The drama hasnt finish yet..they called for boarding at 1:25 pm..upon boarded into the aircraft, Aqeel behaved very well..however, he started to make his mama turns to be a lioness after 15mins flew in the air..he asked for his power drink!! Susu la..susu dlm botoi..oh gosh!! I thought he was full with nasi lemak but totally wrong.I didnt prepare the milk!

When he got his power drink, he got his power back! Hehehe..Papa had to ask for hot water from the stewardess and we used our mineral water instead asking them to fill in with their mineral water bcoz we had to pay la..it's AirAsia guys!! Everyone can fly.....juz give the money! Heheheh...however tq to
airasia.

Ok,, will continue soon!!

Monday, 10 December 2012

::Legoland, Nusajaya::

[untuk catatan kami anak beranak]

Alhamdulillah, kita dah sampai legoland awal Disember...wooooottt...banyak entry jalan2 yg tertinggal nih..sebelum tuh bercuti2 Malaysia di Terengganu..ada kawan cikCt kata, kami senang pergi jalan sbb airport belakang rumah..hahahhaa...sarcastic je tu! ok, cerita dulu pasal Legoland.

Flight pukul 7:20 pagi ke JB..Keluar dr rumah pukul 4pg ok.:) Sampai sana pukul 8. Lepas breakfast kami terus ke Legoland..Memang early birds tapi ramaiiiiii orang dah sampai awal dari kami. Antara tips nak bawak budak kecik; [umur 3thn10bln masih minum susu]
*yang perlu dibawa*
1. Beg (susu,baju salin,towel kecik)
2.botol air (masing2 punya; mama,papa,Aqeel)
3.bekal makanan (roti,biskut)
4.kipas angin bateri
5.payung
6.stroller (khas utk anak yg asyik mintak dukung dan suka terlelap dimana2)

*pakaian*
1.baju nipis serap peluh
2.seluar utk memudahkan pergerakan
3.kasut yg selesa

hari pertama kami pergi dari pagi sampai tengahari. sampai tengahari saje sebab dah tak tahan berpanas. memang tak puas sebab tak habis pusing. tapi bawak anak kecik tak boleh selfish. kang lebih2 dia pulak demam..tu dah lain citer pulak kan..Jadi, keesokkan harinya kami pergi lagi..hehehe...tiket kami Annual Pass jadi tetiap hari sampai 1/12/12013 boleh masuk..:)
Papa beli waktu promo Maybank..memang berbaloi.






::Problem detected::

dah tau dah apa masalah sebenar saya..rupanya entry tak boleh published sebab saya tak boleh upload gambaq guna blogspot guna aifon..awat? yang tu blom dpt jawapan..jadi kalo tulis entry saje takdak gambaq maknanye cikct bersiaran guna aifon...huhu....

Saturday, 8 December 2012

::Mainan dalam hidung!::

Semalam, alkisah sedang berkumpul ramai2 di rumah dengan mak,abah mertua, ipar duai, anak teruna request nak main Lego..sejak balik dr legoland, papa terus simpan dalam almari..okla sebab ramai orang boleh la mainkan..sedang asyik masyuk dia tengok uncle syamil duk membina lego tu, tiba2 dia pusing sambil garu2 idung..Biasala ank teruna ni idung dia slalu taik idung..gatal la kut..jadi cikCt amik tisu dan lap idung..nak tolong dia korek idung tu..pastu cikct kata takpela skit je nnt aqeel bersin kluarla taik idung tu..tapi, tiba2 dia rimas, cemas dan kata "ni,Mainan dalam hidung!!!!" Allahuakbar, rupanya dia dah buat eksperimen masukkan dlm hidung..atau mungkin jugak termasuk masa dia pegang n dlm masa yg sama hidung dia gatal..Panik!!! Nak korek tapi takut makin ke dalam..lepas tu Aqeel bersin 2 kali..tak kluar jugak..cikCt pun trus bangun ajak adik ipar ke klinik.baru je bangun Aqeel pun bersin lagi sekali..Alhamdulillah, terkeluar la menatang tu..huhuhu..Bijak sangat kan..Nasib baik idung tu gatal nak bersin..

Sekarang bila tanya, mana lagi tempat yg tak boleh masukkan mainan? Dia tunjuk idung, 2 telinga dan mulut..

Friday, 7 December 2012

::Nasi Kerabu diRaja::

Penah makan nasi kerabu kaler kuning? Biru tu biasa la kan..hehe..sama je sedapnya..cuma kalo nasi kerabu homemade, special skit kan...yummehhhh!!!
Semalam adik beradik ramai tido umah..jd utk breakfast, cikct buat nasi kerabu..kebetulan MakMen rupanya duk sebut nak makan nasi kerabu sejak dlm keta lg..wahhh instinct anak menantu sungguh kuat..hahaha...

Maka bertungkus lumus la cikct menyiapkan awas-awas..mujur mlm tu deme sampai adik ipaq volunteer mau tolong sangai ikan n kelapa...

Hasilnye, alhamdulillah...sempatla asben tercinta breakfast nasi kerabu diRaja sebelum pegi ofis..

Abah n Mak bagi cop Sirim...adik2 kata boleh bukak kedai..kihkihkih..



::post tergendala::

Saya dah taip beberapa entry..tp semuanya fail to publish..saya guna blogger for iphone..dulu ok..pastu bila upgrade trus gelong.. Kalo entry yg ni lepas, mng saje je benda ni tau!!

Thursday, 6 December 2012

::what happened?::

I dont know why i cant post any entry using the new blogger app...what happened?!

Wednesday, 14 November 2012

::Alhamdulilllah, it's school holiday::

It has been a week yet I never thought that it's school holiday. weehuu...still struggling on marking final exam paper, key in the marks, completing files n etc etc...huh...house chores? Oh, I cook, wash everyday but hubby is cleaning, vacuuming, and folding the clothes. hehehe...Lucky that he never bring back his work/assignment. I pay him with foot massage..Ok la kan...while watching Masterchef our fav tv programme.

We'll be in Terengganu this Friday until Sunday. Terengganu again? Hopefully the sun will smile everyday. check the weather forecast and it makes me worry. *sigh*

After that, I'll be in Taiping..HomeSweetHome..:) as usual, will be back with my little honey bunny Aqeel Haziq n leave hubby at home. He's working of course. Then, we're planning to go to Legoland InsyaAllah in December. Tickets have been purchased for RM150/each. It's annual pass ticket. woot woot..:) (letih harini bleh pi esok dan pegi lagi lagi until the end of 2013)

Weather, please be nice to us. :)
Happy holidays guys!!!!!!!!!!!!

Sunday, 4 November 2012

::cara guna public toilet dgn anak yg baru free diaper::

Lamanya tak update pasal Aqeel Haziq.:) semenjak Aqeel free diaper ni, ada 1 problem besarrrr punya..Mestila kalo berjalan2, tiba2 Aqeel nak wee wee..(pass urine)..masalahnya en.Aqeel ni sgt cerewet..tak boleh busuk2, kotor2..penggeli yg amat..tapiiii spjg kami keluar selama ni baru beberapa kali jelah dia nk terkencing..selalunya mmg dia akan tahan lah..katala dia nk terkencing sgt, toilet plak busuk, sambil membuang tu membebel la
mulut dia...huhuuu...selalu mama standby seluar spare, towel n sabun kecik..

Tadi, kami makan berdua saje dkt KFC maju junction..tiba2 Aqeel kata nak terkucil..Mama pun kelam kabut la..dgn stroller, makanan lg..mintak tlg staf kFC tgkkan makanan dan kami pun pegi la ke toilet..huhu..masalah jugakkan.. Eh, mommies semua kalo kita plak yg nak terkucil, camne eik? Maksudnya kalo kita berdua je dgn anak, pastu kita yg nk terkucil? Masuk 2-2 skali la dlm toilet eik? CikCt blom mengalami lg situasi tu.
Mama Shushu slalu kluar dgn Tisyia n Aqeel kan., camne eik kalo nak ke toilet?

Dh dkt 4bln rupanya Aqeel dh tak pakai diapers..siang n malam..success.dan sbb tu dia claim kata dia dah besarrr!! Oh, sungguh tak
cool bila mama gaduh dgn anak umur 3thn yg kata diri dia dh besar n boleh tolong mama bawak turun bakul laundry yg sama besar dgn dia..huhuhu...

Harap2 dpt share experience...

Tuesday, 23 October 2012

::Trauma kereta hilang!!::

Trauma kehilangan kereta masih bersisa..sungguh mengejutkan..menakutkan..Allah uji selama 1 jam..ye sejam saja..dan dalam masa sejam tu perasaan bercampur baur..terkilan dah semestinya..ralat...dan macam2 lagi..dahla kereta baruuuu servis..and sebenar2nya sejak ada 2nd car, dah lama sungguh tak naik kereta pertama tu bila berjalan bertiga..almaklum, manual..

Akhirnya, Allah temukan kami kembali dengan kenari merah yg penuh nostalgia tu..Alhamdulillah syukurrrrr... Tapi,, masih trauma!!!!

Friday, 12 October 2012

::pre-school registration::

Since Aqeel will be 4 next year, so we decided to send him to pre-school..in addition, he is requesting mama n papa that he wanted to go to school everyday!!! Every morning when he wakes up, he will ask mama to send him to the school. So, we've registerd Aqeel last Saturday at smart reader. One of the reason is SR got an arabic class..:) Actually, i'm searching for a mandarin class..however, the principal said they are still searching for teachers..Never mind..as long as he can learn new language,it's ok..Mama is excited of course..n nervous too..

Aqeel's first impression, he was so excited on that day!!! He asked papa whether he can learn how to write and the teachers heard.. They brought him to the class n gave him a piece of paper n pencil. He sat on the chair and so excited when the teacher started to write on the whiteboard..:):)

Hopefully the spirit to learn will last until the end of the school..

Thursday, 11 October 2012

::Sorry, i have no respect at all::

Berpoligami memang sunnah Rasulullah tapiiiii kalo hanya mampu berpoligami dan mengumpulkan 4org isteri dalam 1 rumah, sorry, I have no respect at all..
Apakah kebaikan, manfaat, nilai yg nak ditonjolkan. Kasih sayang?! Lepas tu, anak2 yg makin membesar dlm rumah boleh tengok bapak masuk bilik2 'mak' lain2 setiap hari?!

Ok..ada hukum mengatakan harus berpoligami dan tinggal sebumbung. TAPI demi keharmonian rumahtangga seeloknya si suami menyediakan kediaman berasingan kerana antara syarat poligami itu sendiri si suami harus berkemampuan dari segala segi termasuk menyediakan kediaman buat isteri2..

*takde kena mengena dengan hidup aku*


Sunday, 7 October 2012

::Nasi jagung::

Entry khas utk adikku Jazilah yg bakal beraya di perantauan..
Jom kita buat nasi jagung..resepi ni pun dulu google jugak..tq pada noorsha.myresepi dan ainkamal.blogspot yg sudi share resepi nasi jagung best ni..tp cikct dh olah skit2..

3 cawan beras
3 cawan air
1 cawan susu cair

Bahan menumis;
1 biji bawang besar - saiz kecil
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
2 sb margerin @ butter
1sb serbuk pati ayam
1btg serai

2tongkol jagung


Cara-cara

basuh beras, masukkan air dan susu, ketepikan.
mayang halus bawang besar, bawang putih dan halia.
masukkan margerin @ butter ke dalam kuali dan tumis serai yg diketuk,kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih serta bahan yg dimayang halus tadi hngga kekuningan.
setelah itu, masukkan bahan yang ditumis bersama serbuk pati ayam kedalam periuk nasi
masak nasi seperti biasa. setelah air kering, masukkan jagung dan kacau rata. Tutup periuk nasi dan biarkan nasi masak sepenuhnya.

Sedap dimakan dgn ayam masak merah atau masak kicap ke..:)

::Ikan Percik ala Kelantan::

Siapa yg pernah makan ikan or ayam percik Kelantan mesti tau kalernya putih..tak sama dgn yg biasa kita makan tau..ok cikCt nak blog kan resipi ni sebagai ingatan sendiri dan juga sesiapa yg nak cuba. Resepi ni cikCt buat utk 2 kelar ikan tenggiri.

Bahan-bahan;
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 btg serai
1 senduk santan
Garam secukup rasa

Cara-cara;
Blend semua bahan-bahan kecuali santan.
Tumis bahan kisar tadi sehingga naik bau dan masukkan santan.
Kalau nak pedas, masa kisar tu masukkan lada hitam.
Bila dh pekat, masukkan garam dan tutup api.

Bakar ikan sekejap dan lumurkan kuah percik tadi pada ikan.Kemudian, sambung bakar ikan sampai masak.

Kalau guna ikan kembung/ ayam, kelar la ikan/ayam tu dulu.

Wednesday, 3 October 2012

::anak bapak punya kulit boya::

Musim cuaca hangat ni, malam2 syok ja main air..tapi sungguh tak elok ye, bahaya utk paru2 anda. Nak cerita pasal anak dan papanya..bila tido malam di bilik kami, "ekon" dh pasang tp tak cukup sejuk jugak pasang kipas lagi!! Huhu..yg mama ni jenuh la kesejukan deme selamba je tak berselimut..aiyooo kulit boya ka?
Si kecik yg tak berapa kecik tu pun sejak dr azali lg tak suka selimut. Nak jugak menempel tengah2 mama n pala. Bilik dia tu buat perhiasan jelah..:)

Sunday, 30 September 2012

::saya kerja hari sabtu&ahad::

Amat luar biasa kan saya kerja sabtu & ahad..dan lagi luar biasa sebab saya sudah 2 minggu berturut2 berulang alik dari Bukit Sentosa ke Batang Kali without fail...

Kata Dr.Muhaya,
Fikir apa yg kita akan beri, jangan fikir apa yg kita akan dapat.

*tgh fikir berapa bonus 1 1/2 bulan tu*..hahhaha...petang ni mau ajak boss pi Ikea.. Dah tak menahan perasaan terperap ni..

Friday, 21 September 2012

Sunday, 16 September 2012

::Kuala Terengganu, 16 Sept 2012::

Sempena cuti Hari Malaysia, kami pun ambil kesempatan ke negeri Darul Iman..semata-mata nak makan Kepok Lekor Bukit Tok Beng or well known as Kepok Lekor BTB 2209.. Memang tak sesia la akak amik nombor giliran macam kat bank tu dan tunggu dekat setengah jam..huhu..Sedappp..seriyes tak tipuuu...Beli 2 hengget yg dh goreng tu, Aqeel hentam makan sorang ja..Kat sini, kalo agak nak beli banyak, n naik flight pulak tu boleh booking awal..Deme akan pack dalam vakum pack..canggih ooo...tapi, sebabkan kami datang pepagi buta tu n nak balik malam tu jugak rupanya dah tak boleh nak pack dlm vakum pack sbb byk sgt tempahan..jadi, kami borong je yg baru rebus tu..kebetulan adik baru pindah keluar ke sewa rumah dr hostel di UMT, maka kami tumpangla sejukkan kepok yang hangat tu kat rumah dia..:) oleh kerana kes spesel kami maka, sebelum balik tu dengan gigih suami isteri membalut kepok tersebut dgn rapi.udah mcm pekerja kedai tadi pulak..Kami bawak 3 tapawe kosong utk isikn sos pencicah. Yg tu pun dibalut rapi dgn plastik n tape. Mujur balut sbb sampai umah tgk sos tu dh meletop dlm tapawe tu. total berat beg kami 20kg.. Hihihi...mujur bawak beg kosong.. Dah puas ronda2, menziarah lg kami pi makan Ikan celup tepung, sotong n mushroom...terbaikkk!!! Lokasi di tepi airport aje.. Mahal tu belakang kira yg penting fresh!!!!

InsyaAllah, panjang umur bulan 11 kami datang lagi ke negeri penyu bertelur ni..:)

Saturday, 15 September 2012

::diet saya::


Saya sedang usaha jaga perut yg errr nampak cam makin membesar..huhu..
Dah takmo berat naik lagi. Huhu..
Nampak cam kurus eik hakikatnya tuan punya badan yg tau.
Sebab takmo lg ubah saiz2 baju maka usaha mengembalikan saiz normal harus gigih..:)

Makan lauk banyak nasi sikit.
Minum lemon cider + honey.
Stop cold drink.
Exercise
Err merahsiakn spare tyre tang perut dgn SPANX..:) hihihi...

That's all!!!!!

Friday, 14 September 2012

::To Kuala Terengganu::

I miss Kuala Terengganu so much!!!!
So, this Sunday, insyaAllah we'll be there...kepok lekor, nasi dagang, nasi minyak n everything!!! Pantai Batu Burok, Gong Badak..ohoho..missing all the moment with my good friends..

Thursday, 13 September 2012

::24 jam pun tak cukup::

Parah nampaknya cikgu cikgi..Tambah2 dgn PBS ni.. Exam akhir tahun hampir tiba. Cuti sekolah makin hampir.. Now, ada rakan2 guru kata rasa nak tambah lg sebulan hari persekolahan..errrrrkkk...24 jam tu sgt pantas berlalu.

Wednesday, 5 September 2012

::Supplement 1 family::

Mama,Papa,Aqeel semua makan supplement ni.. Transfer factor..Ntah camne masa tu Aqeel duk batuk,mama selsema non stop, mama pun belila..Alhamdulillah, kesihatan makin baik. Baru ni bila travelling, risau Aqeel cpt penat n demam, mama up kan dose.. Syukur, pergi balik dlm keadaan sihat. Kita berusaha dan tawakkal kpd Allah.. Transfer factor ni supplement yg elok utk org cam kami ni..hidung soksek, kulit eczema, asthma...:)

Nota kaki; tak reti langsung nak menjual...:)

Tuesday, 4 September 2012

::cikgu & jurutera::

CikCt bukan nak komen lg isu yg famous dikalangan guru seantero Malaysia ni. Tapi saja nak bgtau, saya cikgu, suami saya jurutera. Tak pernah la pulak suami saya mengeluh untunglaaa jadi cikgu sebab boleh goyang kaki selalu..Tak pernah la pulak suami sy nak membanding2 kan kerja dia banyak atau kerja cikgu sikit. Sebab kerja saya dirumah tak pernah habis.:)
Apa pun, siapala kita nak mempertikaikan pekerjaan org lain. Err, cikct boleh pertikaikan kerja kat kedai fotostat dgn cikgu, sebab cikCt pernah kerja di kedai fotostat.. Susahnya kena berdiri lamaaaaa sama dgn cikgu tp gaji dpt ciput..:)

Itu aje..

Regards;
A teacher and wife of an engineer.

Monday, 3 September 2012

::saya anak cikgu::Jangan hina tugas guru::

Saya lahir dalam keluarga cikgu. Sejak dari dalam kandungan lagi, ma angkut saya pegi sekolah. Abah saya pun cikgu. Jadi anak cikgu ni banyak perkara yang saya kena bertoleransi. Satu perkara yang saya ingat sangat2 terkesan dihati ialah masa saya mula2 jejak kaki masuk darjah 1. Bagaimana korang masuk darjah 1? Siapa yg hantar? Saya mendaftar masuk darjah 1 oleh abah. Itupun abah hantar saya dalam blok sekolah lepas bayar yuran dan terus pergi..tak pernah dia menunggu saya..nak tahu kenapa? Sebab ma dan abah nak menyambut pulak kehadiran pelajar darjah 1 sekolah mereka!! Adik lelaki saya pula masuk darjah 1, masa saya darjah 3. Saya yg bawa dia mendaftar. Sbb ma abah memang tak boleh nk tggu ats tanggungjawab mereka kpd anak didik di sekolah lain. Ye, ingat lagi adik bawak duit yuran dan hilang di sekolah. Ma dan abah percaya saya n adik boleh berdikari. Mereka pun lepaskan tanggungjawab kpd cikgu2 kami. Hari2 seterusnya saya pergi dan balik sekolah sendirian. Kadang2 naik basikal, selalunya jalan kaki. Bila hujun turun waktu malamnya, parit dipenuhi air. Nak melintas, titi kayu dah reput. Ada ketika, terjatuh dlm parit, kasut hanyut dibawa air. Abah hantar? Jarang sangat sbb abah keluar awal pagi lg kerana sekolah ma n abah jauh. Balik sekolah, makanan dh sedia.Ma dh masakkan malam sebelumnya. Saya balik rumah letakkan lauk dalam mangkuk, letakkan dalam rice cooker dan panaskan sekali dgn nasi. Ma abah belum balik lagi. Saya n adik harus cepat kerana kami akan pergi mengaji pulak. Ma tak bagi kami main api.maksudnya makan jelah apa yg ada. Jgn ngengada nak masak. Bila tiba hari penyerahan laporan prestasi, kadang2 abah datang. Kejap je pun sbb selalunya time yg sama, ma abah ada program di sekolah. Hari anugerah? Abah selalu datang tp abah dtg bukanla semata-mata nak tengok anak dia naik pentas, tp memenuhi jemputan sekolah.
Cuti? Cuti sekolah mmg banyak kan.sepatutnya bolehla kami balik kampung, jalan2 tp jarang sgt dpt. Contoh cuti 2mggu pertengahan tahun. Minggu pertama ma abah sibuk dgn kelas tambahan. Kemudian mggu kedua mungkin ma atau abah kena duty masa cuti 2-3 hari. Jd cuti berbaki adala dlm 3-4 hari. Jarang sangat dpt cuti sekolah kami berjalan-jalan.
Bila time nk dkt exam, ma abah pun sibuk buat soalan. Kami pun kena tempiasnya. Nanti dah siap digelek ( skrg riso) kami jugaklah akn dikerah tenaga menyusun dan menstaple kertas2 itu. Tak pulak la kami nak marah sbb ma suruh buat kn..semua sukarela nk membantu. Kemudian bila kami berpindah ke sekolah kampung, tiap2 pagi ma pergi sekolah awal bawa beberapa helai baju, bedak, sikat, cermin ke sekolah. Sebabnya, ma pegi sekolah menyambut anak2 murid dia yg dtg dr ceruk kampung jauh dgn bas dgn pakaian selekeh macam tak dibasuh seminggu. Selalunya mereka ni terlalu ramai siblings sampai mak mereka x sempat nk tengok. Ma akan siapkan budak2 tu pakai baju yg dibawak, bersikat n berbedak. Kami? Siapla sendiri di rumah!!! Nanti waktu akhir sekolah, budak2 tu akan salin semula baju buruk mereka. Saat kesibukan ma abah, mereka masih boleh bersosial dengan masyarakat. Untungnya jadi cikgu, bila nak minta tolong pasti dibantu. Alhamdulillah..
Banyak lagi saya nak cerita tapi cukupla..nampak tak pengorbanan guru tu mendidik anak org lain? Tapi kami yg dirumah ni, alhamdulillah...menjadi jugak sebagai manusia. Hamba kepada al-Khaliq. Tak pernah pun merungut mengenai kehidupan kami. Dan saya sangat menghargai guru-guru saya. Sangat menyanjungi mereka kerana saya tahu pengorbanan mereka. Saya jadi guru kerana permintaan arwah abah dan juga ma kesayangan saya. Ditambah pula dgn minat sedari kecil.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Saya tak ingin cerita lagi tugas tanggungjawab guru sekarang yg tak pernah habis. Dari pagi sampai ke malam. Saya fikir kebanyakan rakan guru saya mesti mengalami stress. Mesti mengalami keadaan high blood pressure sebab stress dgn tugas. Saya sedih dan terkilan dipertikaikan. Anda yg nak tahu kesah selanjutnya tentang tugas guru dipertikaikan oleh seorang anak muda yg saya fikir sangat tidak wajar; sila goole Kisah Liyana; Untunglaa jadi cikgu. Banyak dah yg mengulas, minta dia pohon maaf, dia dibidas, dikutuk sampai akhirnya blog n fb sudah deactivate. Walau dia sudah pohon maaf (katanya dalam entry selepas itu; tp saya tak dpt baca kerana blog sudah didelete), namun luka dihati atas tulisan dia itu meninggalkan parut. Saya sebagai seorang guru sangat terkilan kerana dengan mudahnya seorang jurutera muda (umur 24tahun katanya) seperti dia membuat pertikaian sebegitu. Walau apapun sejarah dia dengan guru yg mengajarnya, yg membuatkan dia menulis blog sebegitu, namun dia tak layak nak menghakimi dengan mengatakan tugas guru semudah itu. Semoga selepas peristiwa ini, dia boleh berfikir dengan lebih waras. Cakap siang pandang2, cakap malam dengar2, cakap online fikir2 lah ye..

Thursday, 30 August 2012

::Sunset @ Jimbaran Bay,Bali::

A very beautiful view. We had dinner while waiting for sunset @ Jimbaran Bay, Bali.

Wednesday, 29 August 2012

::JAS Boutique Villa, Seminyak::

On second day, after we went around Kuta Beach, we checked out from Tune Hotels. We already booked a villa in Seminyak about 1/2 hour from Kuta. JAS villa is owned by a Chinese man from Malaysia.
Upon arrival, Aqeel was sleeping soundly.. Our villa is complete with a small kitchen, n private pool. :)
Tetiap pagi terjun kolam...:)

Saturday, 25 August 2012

::Travelling with baby::

Travelling with baby is quite challenging n limited. Challenging because we dont know what to expect what does he want when he started to make 'drama'. We've to prepare many things to soothe him. We've to be ready with foods n beverages that he likes because he can get very hungry. We've to bring his fav toys to make him busy.
Limited because we cannot be too selfish to follow our itinerary to visit interesting places as we've to think whether the place is suitable for him especially if he tends to sleep. Or the place is just not suitable for kids.

Along our trip this time, I brought along Aqeel's fav kuih raya which he likes to munch besides his fav milk. We didnt bring a flask as Aqeel can drink cold milk, so we saved on it.
Oh, we also brought his fav toys which I'll make sure he has diff toys to b played on plane or our accommodation.. We brought along a stroller eventhough Bali is not baby friendly. We hav to bring it as Aqeel tends to fall asleep everywhere he likes.

We hav to limit our visit to Pura (Temple) coz papa is a little bit worry of 'something' related to spiritual activities as we had a bad experience handling Aqeel "keteguran". You might think that it's ridiculous but we know our son better.
We also have to allocate enough time for him to get rest on bed. Lucky that Papa checked in a nice villa with private pool which make us feel at home.:)

To be continued....

Friday, 24 August 2012

::Fly high to Denpasar, Bali with AA::

Tq Air Asia!!! Alhamdulillah, we hav the opportunity to fly with AA for errrr *countless* times again. :) so far, we satisfied very much with them. You get what you pay so dont expect to hav monkey if you pay for peanut.;:)

We departed from KL at 5:55pm on 22nd of August i.e 4th Syawal. (tabahnye hati tinggalkan kg pd 3 Syawal), and landed at Ngurah Rai International Airport after 3hours on board.

Aqeel didnt sleep at at all n by the time we were waiting for pak supir to fetch us he fall asleep..:)

We checked in Tune Hotel in Kuta for the first night.

Daftar makanan halal di Bali (sila klik)
Rujuk blog ini ye.


Tuesday, 21 August 2012

::Laksam Terengganu @ Tepeng::

First day raya cikCt buat laksam. Menetap selama 3thn di Kuala Terengganu mestila belajar masakan Terengganu from local friends..Nak buat laksam ni yg lecehnye nak membuat kuetiau..kuah kejap aje..:) resipi kuetiau pun ada macam2..sukahatila nak cuba yg mana..ada yg cikct belajar tepung beras campur tepung gandum n jagung sikit..tp yg ni kalo sejuk atau sedikit tebal, kuetiau tak berapa licin n jadi tak lembut..first day buat guna resipi asal ni..
tp my mom said tak bape kick la..tak lembut sgt..so, second day haritu cikct try buat buh santan sikit..n tak guna dh tepung gandum..utk kuah pulak cikct guna ikan sardin..saje pilih ikan sardin sbb lebih sedap tau..:)

Resipi utk laksam;
3cawan tepung beras
1cawan tepung jagung
1cawan santan
4cawan air suam
1sk garam
*campurkan semua bahan n gaul.Bancuh hingga semua sebati.Teksturnya mesti cair saje.jd lebih baik masukkan air sikit2 ye.
Rehatkan sekejap bancuhan tadi dlm 30min. Sambil tu boleh prepare kuah.:)

Sediakan pengukus dan tudung periuk.
Tuang sesenduk ats tudung periuk yg telah disapu minyak sedikit dan kukus hingga menggelembung atau 1-2min..dah siap, angkat n tggu kejap sebelum gulung. Ulang lg hingga abih bancuhan tepung td.

Kuah laksam;
1kilo ikan sardin direbus dgn asam keping
10 ulas bawang merah
3ulas bawang putih
1/2 inci halia
1sk lada hitam
1batang serai
2keping asam
2cawan santan pekat@1kotak santan
Air rebusan ikan
Garam

Ulam-ulaman
Daun kesum
Bunga Kantan
Timun
Taugeh
*hiris halus kesemua bahan ini*

Sambal belacan;
Cili, belacan, garam, perahan limau

Cara buat kuah;
Ikan yg telah direbus td, perisikan..blend isi ikan bersama bawang2,lada hitam n air rebusan td.
Masukkan dalam periuk,tuang santan, masukkan serai,asam keping. Kacau perlahan sehingga mendidih.Kalau pekat, tambah lagi air panas.Perasakan dengan garam. (sebabkan laksam ni nk kena dengan selera org Tepeng, maka cikCt masukkan sekali bunga kantan n daun kesum)

Cara makan;
Bubuh laksam dalam mangkuk
Tuang kuah
Taburkan dengan bahan hirisan tadi.
Akhir sekali letak sambal belacan.
Nyamnyam, sedapnya....:)

Silala cuba ye...:)


Sunday, 19 August 2012

::Pagi Raya 1433H yg syahdu::

Salam lebaran semua...khas buat pembaca semua baik yg saya kenal atau pun tidak..
Mohon ampun dan maaf andai ada bahasa yg menyinggung perasaan kalian.
................................................................Alhamdulillah, sekali lagi dipertemukan dengan Ramadhan dan sekali lagi ia meninggalkan kita. Disambutnya dengan Syawal. Perasaan saya kedua-dua nya meninggalkan kesan syahdu..Sebab?! Saya akan teringat, dan terus rindukan abah.. Time puasa dan kesibukan menyambut lebaran, sudah sangat berbeza diwaktu abah ada disisi..
Masa puasa dah takde lg gurauan bau makanan di telefon.. Ye saya telefon Mama setiap hari bertanya masak apa? Tetapi manakan sama berbual sorang dgn dua orang yg dicintai.
Tahun ni tiada lagi ketupat palas kerana tidak ada yg sempat nak membeli daun palas!! Kalo dulu abah dh beli siap-siap awal lagi..harapnya adik ipar di Perlis nnt bawak la ketupat palas mereka..:)
Tapi, mujur juga ada Acu yg dari awal lagi bantu Ma di kampung buat rendang, tempahkan lemang.
Hari Jumaat lepas, saya n suami ke Pasar tp rasa blank!! Aduh, ntah kenapa tiba2 masa silam datang mengingatkan tak pernah sekalipun sepanjang hidup bersama abah, kami sibuk-sibuk ke pasar!! Semuanya abah dh sediakan, bila kami balik cuma tolong masak saja..
Bergilir-gilir di umah Ma dan PIL memang penat.tp saya tak sanggup tinggalkan Ma sorang kalo tiada peneman di malam2 menjelang lebaran. Apa nak buat, adik beradik tak ramai dan masing2 ada komitmen.
Mujur saya punya suami yg memahami.

Tahun ni giliran berhari raya di rumah mertua. Tapi semalam, (Sabtu) saya balik semula ke umah Ma utk siapkan makanan di pagi lebaran selepas menyiapkan cornflakes madu dgn adik2 ipar..

Tahun ni buat laksam. Bertungkus lumus saya dan kakak ipar buat laksam. Sebelum itu buatkan ma kek tiramisu. :) lepas itu, bakar ikan pulak.. Phewww...penat...rasa nak tercabut kaki ni kesana kemari.. Siapkan kuih muih dalam balang lagi sampai tersengguk-sengguk.. Pukul 1215 baru gerak semula ke umah PIL. Mujur la tak jauh sangat.. Mujur saya punya kakak ipar, adik ipar yg sgt membantu..:)

Ya Allah ampunilah dosa kami, dosa seluruh kaum keluarga kami. Pertemukan kami semula dengan Ramadhan alMubarak tahun depan.. Amin ya Rabbal 'alamin...

Thursday, 16 August 2012

::Salam lebaran 1433H::

Assalamualaikum, dikesempatan ini cikCt ingin mengucapkan selamat hari raya kepada semua bloggers atau yg tak sengaja singgah di sini..:)

Tahun ni first day raya turn in law's house..hehehe..pagi raya je, ptg kita balik umah mak kite pulak..:)

InsyaAllah, kami akan berada di kampung sehingga hari raya ketiga. Hari raya ke4 insyaAllah kami akan sambung beraya di Bali..:)

Semoga hari raya kali ni lebih bermakna buat kita semua..Berhati-hati dijalanraya ya teman-teman sekalian..:)

Tuesday, 14 August 2012

::Microwave & Oven::

Bulan puasa ni benda paling berjasa sekali dalam hidup cikCt rasanya Microwave la..*Note; mmg tak elok kalo selalu makan makanan yg dimasak guna ketuhar gelombang mikro ye kawan-kawan..Google sendiri la utk maklumat lanjut*

Ok, back to the story, kenapa microwave ni byk jasanya?! Nak panaskan makanan sgt cepat! Terutamanya kalo terjaga dah pukul 5! Memang cekap la akak memanaskan lauk pauk dengan menekan saje button heat! Masak nasi pun cepat jugak! Pastu balik petang, kalo terlupa keluarkan lauk dari freezer, small matter.. Defrost aje guna microwave..
Begitula jasa microwaveku..owh, sangat berterima kasih kepada mereka yg menghadiahkan kami sebijik microwave masa kawen dulu..:) Dah 4thn rupanya.. Takpe, lepas raya ni rehat ye..

Tahun ni my Oven pulak kurang digunakan.. Sebabnya takde hati pun nak buat cookies or baking cake. Sape sangat la nak makan kek ni.. Aqeel bukan minat sangat.Papanya?! Lagi tak minat.. Buat kek sekadar meluangkan masa tp takde sgt org nak makan buat sakit hati aje. Kiranya akak cam merajuk la kan. Ingat lg tahun lepas bil melambung sebab rajin bebenor cikCt buat cookies n blue erry tart. Gigih buat tu wei.. Siap buat kelas lagi utk neighbour yg nk belajar..:) erk, terasa nak buat tart la plak kan.. Takpela nnt la..acuan pun tak berapa nak ada..

Owh, reminder for me. Sebelum balik pi kedai Nani bakery Bukit Sentosa beli lady's finger n whipping cream ye.. Ma nak buat tiramisu katanya..:) ai ai Ma..:)

Monday, 13 August 2012

::Welcome new stroller raya::

:) hari Khamis lepas, stroller Maclaren Quest Aqeel edisi 2010 selamat menjadi milik Dzaidan Bakriz..:)

So, Sabtu lepas, mama papa ke TheCurve.sambil2 shopping baju raya skit2; t-shirt aje, kami pun beli stroller Maclaren Quest 2012..mmg puas hati..fully recline!! Design baru takde lg guna hinge cover n lebih selamat..:)

So, sesiapa nak cari Maclaren Quest for newborn, memang sesuai la yg 2012 edition ni.. Kenapa kami pilih Quest jugak?!

Of course lightweight n bila fold jd kurus compare to Techno XT or XLR.
Now bila nk recline boleh guna one hand saje..:)

Apa beza Triumph & Quest?! Triumph ni adik kepada Quest n abang kepada Volo..kurus jugak tp boleh recline skit je..Kesian utk anak yg mmg kaki tido dalam stroller..:)

Tapi, mggu depan nampaknye Papa takmo bawak Quest ni terbang dgn kami..Sayang ooo kena campak nnt dlm perut kapal.. Abih camne? Kena amik Combi yg dh bertapa kat Tepeng tula gamaknya...:)

Ok, selamat hari raya!!

Raya ke4 kami di perantauan insyaAllah..:)

Sunday, 5 August 2012

::The making of Vadei::

SIL bawak kacang dhal nak buat vadei..waaa..ni memang favourite I sepanjang masa...:)
Senang sangat buatnya tapiiiii kita giling kacang dhal tau!! Itu yg soooo special about our vadei..

Ditambah dengan cili api..fuh, memang terangkat!!!

Layan gambaq ok..Kami buat ni khas utk majlis berbuka puasa anjuran 3B..( 3B tu given by mom, 3 Balu...hahaha..3 buah rumah sederet kt taman ni semua balu dan kalini turn kami pulak utk buka puasa di surau)..

::Kalakatar; Banjarian dessert::

Sedappppp!!! MIL buatkan kalakatar..tak tau nak describe macam mana bila makan..memang best..ada rasa kelapa muda..heaven..makan pulak time sejuk...lembik,kenyal dan lemak manis...nyam nyam...

Saturday, 4 August 2012

::Nuzul Quran 1433H::

Alhamdulillah, kita dah hampir 15 Ramadhan..bermakna sudah pertengahan bulan puasa. Sepatutnya time puasa ni dah banyakla amal ibadat kan. Terpulang pada diri masing-masing.

Setiap hari cikct mesti nak dengar diskusi agama di IKIM..Alhamdulillah, walau saya jarang dapat mendengar atau menghadiri majlis ilmu, namun media sekarang banyak mainkan peranan dan membantu.. Setiap hari banyak ilmu baru. Err, download la aplikasi IKIM FM.. Biasanya saya dengar time petang.

Bulan puasa ni tak tau kenapa hati saya sangat sensitif!! Super sensitif..hari2 ada je perkara yg buatkan ia sedih..sedih and tears drop..di sekolah ada hatta status org kt fb pun boleh sebabkn saya sedih!!!

Ya Allah kuatkan la hati ini!!

Wednesday, 1 August 2012

::Marah!!!::

Bulan puasa ni, tak taula dah bape kali nafsu amarah ni tak dapat dibendung..Ya Allah, dugaan maha hebat dengan anak-anak seramai 45 orang tu!! Kau uji hambaMu yg kerdil ini, namun rupanya hilang kesabaran..

Petang tadi, rasanya peringkat marah zon MERAH.. Mmg dh meletop..bergegar satu blok.. Mana tak hangin, amanah cikgu beri, terGADAI!!!

Hancur luluh hati bila tengok board yg susah payah kita selamatkan dari dipijak org utk secebis ilmu mereka , hancur berderai, MUSNAH!!

Nampak sangat mereka tak hargai ilmu dan usahaku selama ini...

Sama juga halnya dengan handout yg diberi. Konon bulan puasa ni, lebih mudah guna handout..mmg btul, taktik menjadi..Bulan pose ni ramai yg MALAS bawak buku teks jd mudah kan guna handout..

Tapi, ada jugak yg hantu.. Tak sampai 2 saat, kertas ditangan, dah rupa macam belacan..boleh pulak main keronyok kertas ko!!! Lepas tu sesuka hati mak bapak dia, dengan selamba minta paper baru sbb yg tu dh keronyok!! Ya Allah, umor 14thn masih dungu nak fikir atau nak hargai susah payah guru sediakan handout utk kesenangan mereka. Terus terang I used my monthly allowance for subjek kritikal tu utk photostat semua handout tu..So, sangat terkilan bila tak dihargai..

Huhuu..luahan perasaan waktu malam!!!

P/s ; petang tadi sampai la time berbuka dah penat meluahkan perasaan kpd encik suami.. Selalu ua dia pendengar setia aje!!

Saturday, 28 July 2012

::Puding Roti special::

Yang ni memang special!!!
1. Khas utk mak yong - adinda ipaq yg bakal melahirkan anak sulung sooonnn!!! *mummy long yg tak sabaq*
2. Sebab sedapppp!!! Sebab errr *cikCt bleh rasa masa buat*..ehehehe..

Resepi puding roti saya;
Roti dipotong 4
Butter
Susu pekat bancuh dalam 2 gelas (agak2 kemanisan)
Telur (sebijik pun cukup)
Kismis (optional)

Grease loyang
Sapu butter pada roti
Susun dlm loyang
Tuang susu
Tuang telur pastu tekan2 bg dia meresap.

Bakar dlm oven. 140dgree dlm 25min..
Dah siap...

Tak yah makan dgn kuah kastard sbb dh sedap! Simple kan..

Monday, 23 July 2012

::No more diaper::

Err terlambat nak ucap syabas dkt Aqeel sbb dh pandai buat 'bisnes' kat toilet..tapi kan ada 1 lg masalah..macam mana potty train time tido? Skrg ni bila tido je mesti pakaikan diaper lg..rutin sebelum tido mmg la dia dh buang air kecil siap-siap tapi mesti nak jugak sebotol susu..kalo dah sebotol susu tu faham jela..mau 2-3 kali jugak episod membuang air tu..tak sanggup mama nak membasuh, menjemur tilam hari-hari..

Ada tips tak?

::It's a sensitive question::

Tolong jangan tanya orang bila lagi nak tambah anak ye..sama macam awak tanya pada org yg dh lama kahwin bila nak dapat anak? Soalan sensitif tu.. Awak tak tau mungkin dah susah payah dia berusaha dan menghadapi ujian itu awak bercakap seolah-olah awak hebat sebab ada 2,3 lebih dari seorang anak.. Tak sedarkah awak yg apa Allah beri itu ujian pada kita? Saya diuji Allah dengan diberi 1 anak, awak diuji dengan 2,3 lebih dari sorang anak..owh, mudah berkata sebab awak senang je dapatkan.. Dan senang pulak mnghakimi anak saya begitu begini sebab takde adik.. Hebatnya anak awak kan pandai serba serbi sebab ada kawan di rumah..

*i dont need negative aura around me*
*i'm trying to be cool*
*i'm trying to be positive but negative people should learn this*

Sunday, 22 July 2012

::Frozen lauk pauk; tips jimat masa::

Ibu-ibu yg bekerja dan yg takde maid terutamanya mcm cikCt, bulan pose kalo tak bersedia betul2 mmg kelam kabut.. Time bulan puasa ni kalo boleh semua nak cepat, jimat sebab masa yg ada sebaiknya digunakan utk beribadah..(target nak khatam Al-Quran bulan ni n perbanyakkan amalan)

So, harini saya dah siapkan bahan-bahan masakan disejukbekukan.. Base utk lauk pauk pun dah siap..Lega rasanya... Kira utk seminggu ni dah lepas la..Rasanya semua mak2 pun buat camni kan..

Apa yg cikCt siapkan;
- bawang merah / besar blend
- bawang putih blend
- halia blend
- cili blend

CikCt blend guna food processor..kalo pakai blend biasa kena tambah air kan nnt bawang byk air tak best..pakai food processor tak payah masukkn air..:)

Lauk pauk yg dah siap masak n frozen;
- kari ikan
- sambal tumis
- sambal kering ikan bilis
- kuah masak lemak cili api

Biasanya bila nk frozen kan lauk pauk ni, masakla rempah2, cili blend tu lama sikit..biar masak sempurna..macam kari tu takmo ltk santan lg pun takpe tp nak ltk pun tkde masalah..

Lauk pauk basah beli sikit je sbb Bukit Sentosa ni jauh dari laut..yg sampai sini semua dah tak fresh sgt..Setakat makan tiga hari ok la..jadi, cikCt dh sorting siap2 ikan tenggiri, ikan kembung, sotong n udang..

Sebelum pegi keje turunkn lauk n kuah tu dr freezer letak pd ruangan bawah.. Balik nnt dh defrost terus je masuk dlm periuk..:)

Lps tu, tambah je la sayur2an..lepas ni kita buat kuih frozen pulak ye..

Tips mommies yg lain camne pulak?

::Diaper free challenge::

Budak umur 3 tahun ni mmg dh diaper free.tapi time siang je.malam blum success lg.bila tido kna la jgk pakaikan...camne ye nk praktis diaper free time tido plak? Mommies bleh share tak?

Saturday, 21 July 2012

::*drooling*; Maclaren Quest 2012::

The best part is, this new collection comes with new image..It can be fully reclined using one hand only...so, it is suitable for newborn n comfortable for a toddler..err, sampai umor brapa la Aqeel nak duk dlm stroller?! selagi mama papa suka berjalan..

*drooling* i'v checked several stores in Malaysia n they still don't have this collection..*sob,sob*..

Errr, thinking of letting go our Maclaren Quest Sport..

::rinduuuu Tepeng badly::

Dah lamanya tak balik!!!!
Rindunya dkt mak saya!!!!
Jelesnya tengok orang balik kampung awal-awal Ramadhan ni!!!!

::Sahur 1 Ramadhan::

Healthy n simple!!
Some said, why do u hav to snap the pics before eat? I said, i like to do it coz i hav camera..:)

::Ramadhan is here::

Thursday, 19 July 2012

::KWSP@EPF - amaun pengeluaran apabila memilih skim pencen..

::Utk gov servant::

Tiba-tiba cerita epf..:) nak tau kenapa? Sebab sepatutnya bulan ini mungkin menjadi bulan terakhir cikCT mencarum epf..itupun kalo takde hal lah..yg hairan bin ajaib kawan2 yg masuk sama,yg dpt surat pengesahan perkhidmatan dan kelayakan masuk skim pencen sama2 dah 2 bulan stop dr mencarum..Apahal kita masih blum stop lg?! *emo jap*

Kenapa EPF? Bagi pegawai kerajaan, mmg diwajibkan mencarum dlm EPF.slps 3tahun atau lebih tepat setelah anda disahkan dalam perkhidmatan, (kes saya skrg sudah 4thn), kita diberi opsyen nak masuk skim pencen atau teruskan mencarum..kalo nak masuk skim pencen maka bolehla ambil sebahagian duit dalam akaun tu kan..:) *sengih lebaq*

Berapa banyak yang boleh ambil? Jangan ko berangan nak ambil semua dlm akaun 1 tu ye..hihihi..Amaun yg boleh ambil hanya 45% daripada total amaun (akaun1&2)..lagi 55%?! Ko kena pulangkan le semula pd kerajaan...huaaahuaa...kalo tak nnt dia nyanyi lagu Pulangkan Maya Karin baru tau...

Anyway, kebaikannya bila EPF saya masih blom stop hingga sekarang ialah simpanan dlm epf saya lg byk la kan dr org lain..hihihi...*mula berangan lantu*...

Ok moga boleh bagi pengetahuan buat anda2 yg sedang cari info..:) anda dh update i-akaun blom?!

Wednesday, 18 July 2012

::ISLAMIC Boardbooks For Kids::

10 Islamic boardbooks;
1.Allah Makes Us
2.Allah Makes Apples
3.Allah Makes Cats
4.Allah Makes Flowers
5.Allah Makes Birds
6.Allah Makes Trees
7.Allah Makes Fish
8.Allah Makes Mountains
9.Allah Makes The Sun
10.Allah Makes Our World

RM185/set
Sms/whatsapp CikCt: 0125690320

::Cambridge Placement Test:;

Semalam kami amik exam CPT ni le..as required by our department..Takde ape yg susahnya kalo dah memang u all terer, so kacang jela..

tapi....cikCt rasa susah jugak..why?huhu, dh berkarat since teaching those students who refuse the language..n english is not second language for them but a foreign language!!!

The listening part was terrible for me..Huhu..
Anyway, I'v done my test and wait for the result...
I'v more things to do rather than think about this test..*bunyi macam org pasrah je kan*

Tuesday, 17 July 2012

::ABC Acai Berry?!::

Tadi cikCt baca link dikongsi rakan alam maya mengenai produk ajaib utk kuruskan badan ni. CikCt tertarik nak baca sbb produk ni byk dikongsi di fb.. Mmg tgh famous la ni.. Link yg dikongsi ialah

http://www.fda.gov/Drugs/ResourcesForYou/Consumers/BuyingUsingMedicineSafely/MedicationHealthFraud/ucm276098.htm

Anda mungkin tak dpt bukak link ni sbb cikCt online dgn hp..tp ia sumber boleh dipercayai dr website fda.gov. Rasanya semua tau apa itu fda kan...

Ia beracun!!
Produk ini telah pun ditarik balik di katanya kerana beracun..bacalah sendiri...