::Choice in ur hands!!!::

Monday, 18 June 2012

::Bahaya buaian baby::

Tiba- tiba tajuk baby ye.. Hehehe..sebenarnya semalam sembang2 dgn rakan doktor yg datang jauh. Harusla sembang2 macam2 topik kan.14 tahun tak jumpa tu..:)
Anak dia masih kecik. Baru pandai jalan lesen P.

Ok, back pasal buaian. Kebanyakan para ibu moden mmg sgt concern dgn penggunaan buaian kan sbb byk sgt causes n effects dlm artikel2 berkaitan bidang perubatan atau parenting. Tapi cikCt bukan nak sentuh sebab bahaya yg tu.cikCt nk cerita bab BAHAYA bila dah start guna, maka baby dan buai tak boleh berpisah. :)

Sejarah kami mula guna buai utk Aqeel bila Maternity leave mama dah nak habis..ingat lg peristiwa siang hari tu Aqeel susah nak tido, dan mama terus je call papa tengahari tu suruh balik n ajak pi GrandUnion nak beli besi buai dan pacifier..kelakar pun ada..actually, Aqeel ada je bouncer tp tetap susah nk tido..imagine, setiap malam nak bagi tido papa mama kena dodoikan atau kami round naik kereta pukul 1 pagi!! Whoaaaa, papa pegi kerja dgn mata panda setiap pagi.

Dah beli buai terus gantung tengahari tu jugak and Aqeel tido lena!! Tak perlu nak enjut2 beria tp just letak je dan nyanyi2 skit terus lena..hamboi!! So, mama pun bgtau dekat babysitter aqeel tido buai..dia kata takpela, tali dah ade, mama kena antar buai je.

Bila dah start berbuai, haish satu keje plak nk kena angkut kan.satu hari balik kg tanpa buai,(belum ada buai yg portable tu) Aqeel tak tido mala smpai pukul 3 pagi..Opah n atuk pun bangun berjaga sama2 kami..end up, opah gantung tali dekat alang rumah (mujur umah kampung byk alang) opah gantung kain pelekat atok, Aqeel todo lena sampai pagi!

So, lesson learnt. Mama pun survey portable buai. Jumpa la amby hammock dkt internet..asalnya pegi rumah aunti shushu..berkenan dgn buai tisya. Nampak kukuh n cantik design nya.. Kebetulan a chinese lady iklan dkt ebay kata nak jual sbb mak dia dh belikan buai yg sama mcm tu jugak..So, kami dpt la buai amby tu dgn harga yg murah..

Kalo tak silap dkt fabulous mom pun ade dh jual amby hammock ni..

Nnt cikct share gambar buai nye dgn baby tembombom..

Portable hammock ni best sbb siap ade beg..tak susah la nak angkut pun..kami pegi holiday bawak jugak. Aqeel berbuai sampai umur 2 thn lebih je..pastu dah boleh tido bawah..

Bila bagi tido buai, bukan bermakna kita bileh tinggal.Kenala pantau selalu.Tambah2 kalo dah pandai meniarap.Hati-hatila..kalo di rumah pengasuh, cikCt mmg bg kain lubang2 tu takut aqeel meniarap dalam buai. Dan tinggi buai tu tak tinggi pun..dekat rumah bs mmg rendah sgt.Bila masukkan Aqeel dalam, jarak dari lantai dalam 2 jengkal je. :)

Begitula ceritanya...:):):)

2 gambar terawal tu dr website babyhammocks.com.
Item yg kami dpt masa beli, beg, 2 spring, jump-jump, buai ada tilam nipis..
Yg seterusnya gambar budak tembun..:)

13 comments:

amirah said...

tp besi buai tu camne ek ti? kalau nak bawak tu camne tu? ahmad tak guna buai. adik pun sama setakat ni.

Cik CT said...

Besi buai tu senang sgt nak dismantle.so bila dh dismantle akan jd besi panjang2 yg akan muat dalam beg tu kakAmi..kalo tak guna better jgn guna tp ct guna pun mmg terpaksa.Aqeel ms baby masih rasa nk tido mcm dlm perut kut.himpit2.

amirah said...

ooo...boleh dismantle la ek.best la gitu kan. senang nak bawak pi mana pun.mati2 kak mie duk ingat bendalah tu gitu je..hik hik..tkpe la kalo dah aqeel ok. ni kalo ahmad dulu masuk buai pun sama je pekikannya, baik tak yah.

Muhammad Syafiq Abdul Aziz said...

nk tnye kat mane boley beli buaian portable mcm dlm pic tu?tq.

Muhammad Syafiq Abdul Aziz said...

nk tnye,kat mane bley beli buai portable mcm dlm pic tu?tq.

Cik CT said...

Cuba cek di fabulous mom..dulu deme ada jual..atau online from singapore..last time kami beli dari ebay saje..

elisha zara said...

Kat mn blh beli buai mcm ni?ada jual online ke?

Cik CT said...

Kami beli from ebay..try cek dgn fabulous mom sbb last 2years ada jual.

Arf Fiza said...

Cik ct kalo nak jual buai ni saya nak beli ;-)..xde jual dah kt malaysia

shahrir nordin said...

hammock ni australian product, harga nya rm898/=
source www.babyhammock.com
atau amby baby hammock

nai said...

Kalau nk let go,sy nak!fabolous mom da xde jual

Cik CT said...

Baby sister aqeel pun dh tido
Buai..so mmg takkan letgo lg la..:)

nur haiman nordin said...

miss nak let go buai tak???
kalau ada saya nak beli..
x tahu nak beli mana..