::Choice in ur hands!!!::

Tuesday, 5 June 2012

::Keretapi Sinaran Utara Rawang ke Taiping::

Semalam buat pertama kalinya cikCt bawak aqeel balik Tepeng naik train..Dari Rawang ni train pagi pukul 9:30..selalunya train ni punctual tapi kadang-kadang nasib tak baik berjam jugak la tunggu..Alhamdulillah smlm cuma lewat 5min..

CikCt duk berdoa dalam hati janganla aqeel buat perangai sbb balik berdua je kan..Segala mainan, buku-buku dah standby takut dia boring..Dia nak main aipon tp cikCt tak bagi sbb karang dibuatnya asyik nk beryoutube little einstein la apa la, habis bateri camno...

Sebelum naik train, Papa Aqeel dh belikan kuih.ada satu kedai dkt stesen komuter rawang ni buat kuih muih mmg sedap..series tak tipu..CikCt makan sejak pregnantkan Aqeel thn 2008 lg..masa tu I mmg regular passenger komuter jd secara langsung jd regular customer makcik tu..sekali beli ngadap 5-6 biji pun tak sedar..Terutamanya kuih keria, popia goreng, cucoq badak..Subhanallah, sedap sungguh..yg cikct perasan dia buat kuih sendiri n skali buat dalam kuantiti sikit-sikit...kiranya kalo dh nak abih tu nnt nampakla dia duk uli tepung tu..Ish, melalut pasal kuih pulak..

Perjalanan dari Rawang ke Tepeng 4 jam je..samala kalo drive pastu stop 2-3 kali dkt R&R utk makan, buang air, salin diapers or singgah Jusco ipoh..hehehe..

Seat pun luas.tempat letak kaki luas lagi dari AirAsia..Kantin, toilet semua ada tapi cikct idakla berjalan2 ke toilet, kantin tu..Takde keje nak ngangkut Aqeel berjalan2 dlm koc tu..Sudahnya cikct ikut sama layan dia main..Sekali sekala online..Ada 3G la..

Dah sampai Sg.Siput Aqeel tido pulak..adoi, satni nak turun camno?! Tak larat la nak dukung 15kilo ni..Kami smpai stesen Taiping lepas 4malam tau..ade 4 tunnel kena lalu sblm sampai Tepeng..:)

Tepat pukul 1.30 ptg kami sampai.Pastu bermula la pencarian taxi! Weh, satu bijik haram takde taxi kt situ..Pasai pa tak tau. Lepas tu, gigihla telefon stesen teksi, tapi dia jawab, di stesen pun takde teksi! Huaaaahuaaa...

Asalnya nak mintak tolong sape2 sedara mara ke nak tolong fetch tapi semuanya tak bleh..Kecik ati akak ni tau..Slalu tolong org susah, time kite susah camnila..That's life.. Abg kata takpela tolong org dpt pahala.memang btol..Tapi kalo dah org tolong macam2, hargailah..Bukan org lain pun!!

dan akhirnya datang satu teksi hantar org ke stesen ketapi, ada satu family abg tu pun menunggu jugak, ajak kami join skali dia..Jadi dalam teksi tu termasuk drebar ada 7 orang..tengok, org yg kite tak kenal boleh plak pelawa nk tolong kita..pakcik teksi tu dh tentu la nk tolong sbb itu keje dia bawak n hantar org..tp abg n akak sefamily tu ajak lagi kami berdua yg dia dh tau bila kami masuk akan sempitla teksi tu.

Akhirnya sampai ke umah mak tok..Bayaran RM14 dr Tepeng ke Changkat Jering..Taktaula mahal ka murah pasal cikCt tak penah naik teksi berzaman dh..

Moral of the story;
Naik train best sebab tak payah pikir tol, minyak kereta.
Simpan semua no tepon teksi.
Usaha sendiri la!!

9 comments:

iZ said...

teringin pulak nak naik train =(

Cik CT said...

Pasni nk try naik ETS plak pi ipoh mkn nasi wanggey pastu balik..:)

iZ said...

ETS pulak.. apa tu?

amirah said...

kak mie pun teringin nak naik tapi..dah lama x naik tapi

Cik CT said...

Electric train service. Takde berenti2 byk tmpt mcm train biasa.so far ade route kl-ipoh saje..bleh smpai dlm 2jam.. Tgk cni..

Cik CT said...

Jom kakMi..best...

izla said...

tak pernah naik train. terengganu takde stesen keretapi.naik komuter je biasa

anisalya said...

mmg seronok naik tren. tp kalau takdde teksi dan berebur pulak pun ssh jugak. kena pulak kalau tak ada bantuan kan? tak apa la. dugaan tu.

Ain Zara said...

tanks 4 da info... sy nk p taiping next week.. tgh pkir2 nk naik bus ke naik train..sj google2 tbe2 tnmpk blog akk psl train rawang ke taiping.. tkt sebenanya nk travel sesorang.. bc pngalaman akak ni rs mcm xde hal kowt nek train erk..